Ekaineko 11ko… Baratze kontu…
Ze eguraldi
nahasia dugun bainan ikusiz zer den bertze lekuetan ez gara kesatzen ahal…
Eguraldi beroak ditugu, bertze batzu goxoagoak, euri eskasirik ez dugu beraz
den dena dugu baratze ederrak izateko. Eta ala dire…
Aintzineko
aldietan ikusi izan dugu nola landatu eta nola zaindu axuin jusa eta bertze
pixorrekin… Bertze aldietan ere aipatun izan dugu mamurruetaz, eta ze mamaurru
ziren beharrezkoak eta on egiten zutena baratzetan…
Idei hortan
segituko dugu gaur, landareak haunditzen ari dire, bertzerik zer egin behar den :
Tomateak luzatzen ari dire : Zurkaitzak
eman behar izaten da, tomate landareak zurtoin meharra ditu eta erreski austen
direnak. Fruitu pisuekin edo haize kolpe batez fite hausten dire. Oroitu ere
delako « gourmand » edo « adar zurgatzaile » horiek ekendu
behar direla. Adar zurgatzaile bat da adar bat ateratzen dena osto baten
zangoan, horrek ez du ezer ekarriko bainan bai indarra ekendu landareari.
Pixorrak
ongi eman badituzue ez duzue mammurrurik normalki bainan ongi mihazazue
landareak, mamurru gutti ikusten badituzue hobe duzue lehen bailen tratatzea
mamurruak nagusitu gabe. Ongi mihatzeko egiten ahal duzue lerroetan landatu
noizean behinka œillet d’inde delako horietatik, edo lerro hasieran Capucine
batzu erein… Ez dituzte mamurruak urruntzen bainan mamurruak baldin badituzue
bereala ikusiko dituzue landare hauetan…
Ilarrak : Hauek denbor eder hauekin
haunditzen dire.Nolamota batzu irankorrak direnez zurkaitzak behar dituzte,
bertzenaz lurrean barna ez duzue gauz onik eginen eta ez duzue kasik deus
bilduko.
Piperrak,ez dute zurkaitzen beharrik, leku
idor xamarrak eta ahal bada haizetik gerizian. Jorratzea on egiten diote.
Entsaladak
ederki etortzen dire
denbor hauekin, kasu bero kolpekin lasten ateratzen ahal dire goiti.
Babak biltzeko garaia urbiltzen ari da
ere, gora bera erein eta 3 ilabeten buruan biltzen da, beltzatzen direlarik
biltzeko prest da.
Pastanarretan, pazientzia puska bat artu eta belar
tzarrak ekendu, lurra arin airea behar baitu pastanerrak erreski ateratzen dire
belartzarrak.
Marrubi
landareak ere jorratu, egiten dituzte landare umeak eta dena itotzen baituzte.
Kasu bareeri, marrubiak maite baidituzte ere !
Bada barazki
mota bat berandu xamar landatzen ahal dena eta oraindik egiten ahal duzue, kuiak.
Leku aunitz behar baitute urrundu bat bertzetaz. Rouge vif d’estampe edo courge
de provence dire famatuenak eta bertze bat aski zapore onekoa : butternut.
Dudatu gabe landatzen ahal duzue barazki bat ongi konserbatzen ahal dena
urtarril arte eta ederki konglatzen ahal dena. Landare unek ez du maite ez ur
eskasia eta ez ere lur pobreak ! Eskasia ez du maite !
Oroitu ere
baratze guzian noiz eta maizago jorratu lurra, bistanda belar tzar gutiago
izanen duzuela eta baita ere gutiago ureztatu beharko duzue eta beraz arrisku
gutiago gaitzak izateko.
Lafitteko baratze xoko goxoa
Gure bartaze
xoko goxoa aski ongi gaki da baina nahiko ertxi eta ttikia gelditu zaiku.
Lehendabiziko courgette edo kuiatxo borobil oriak atera dire, tomate ttipitto
batzu ageri dire, eta denak aski ongi ematen hasi da, bainan Capucine landareak
leku aunitz artzen ari da eta lekuka ertxiegui gelditu zaiku…
Ondoko aldian…
Sasoin
huntako azken baratze kontu izango baita, ikusiko dugu elkarrekin azken aholkuak
udara guzian baratzea plazer bat izateko eta agian barazki aunitz eta sano biltzeko…
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire